fbpx

Referral recruitment: hoe belangrijk is het en wat zijn de voordelen?

Referral recruitment

Een krappe arbeidsmarkt vraagt om een pro-actieve houding bij het werven van personeel. Voor veel bedrijven zijn vrienden, familie en bekenden van medewerkers de belangrijkste bron van topkandidaten. Vooral voor bedrijven die moeite hebben om geschikte kandidaten te vinden kan referral recruitment uitkomst bieden. In dit artikel vertellen we u graag hoe het werkt en hoe belangrijk het is bij het vinden van geschikte kandidaten.

Wat is referral recruitment?

Met referral recruitment worden bestaande netwerken gebruikt om nieuwe kandidaten te vinden. Dat kunnen kandidaten zijn vanuit uw eigen netwerk, uit het netwerk van huidige- of oud werknemers of vanuit het netwerk van partners. 

Om deze interne wervingsmethode te laten slagen is het belangrijk dat u als werkgever een duidelijke boodschap vertelt. Een sterk werkgeversmerk is van groot belang. Als uw medewerkers een positief beeld hebben over u als werkgever en over de organisatie dan is de kans groot dat zij dit zullen uitstralen naar personen van buiten de organisatie. Is dit het geval? Dan kunt u een referral recruitment programma opzetten.  

Meer weten over het belang van een sterk werkgeversmerk? Lees dan: employer branding: wat is het en waarom is het belangrijk voor uw bedrijf? 

Hoe werkt referral recruitment?

Naast het gebruik van online wervingsmethoden, zoals social media recruitment, vraagt u huidige- en oud werknemers om nieuwe kandidaten aan te bevelen. Op het moment dat zij geschikte kandidaten aanleveren kunt u hen hiervoor belonen, bijvoorbeeld met een geldbedrag. 

Bij referral recruitment is het belangrijk om aan uw medewerkers kenbaar te maken welke functievereisten u van de nieuwe kandidaat verwacht. Neem deze functievereisten met uw medewerkers door. Zo zijn zij beter in staat om een inschatting te maken welke persoon binnen hun netwerk mogelijk goed bij deze vacature past. 

Hoe belangrijk is referral recruitment?

Employee referral recruitment maakt werknemers enthousiaster en meer betrokken bij de organisatie. Dat heeft dan ook een positief effect op uw employer brand.

Doordat werknemers betrokken worden bij het wervingsproces worden zij onderdeel van een belangrijke taak binnen de organisatie. Zo kunnen ze als ambassadeurs van uw organisatie optreden. Al deze elementen hebben een positief effect op uw organisatie waardoor referral recruitment een belangrijk onderdeel van uw wervingsproces kan zijn. 

Wat zijn de voordelen van referral recruitment?

De laatste jaren is er sprake van een kandidaatgerichte arbeidsmarkt. Sollicitanten hebben meer keuzemogelijkheden dan ooit en kunnen via verschillende wegen aan werk komen. Daarbij verleggen veel werknemers hun grenzen door voor bedrijven van over de hele wereld te werken. 

Naast het inzetten van online recruitment is het inschakelen van interne netwerken een succesvolle methode om werknemers te werven. Hieronder zetten we de belangrijkste voordelen van referral recruitment op een rij:

1. Sterker employer brand

Referral recruitment zal enkel werken wanneer werknemers ambassadeur zijn van uw organisatie. Hoe positiever zij zijn, hoe groter de kans is dat zij talent binnen hun netwerk aantrekken om voor u te komen werken. Daarom is het belangrijk dat u actieve inspanningen doet om een positief werkgeversmerk te bouwen met employer branding

2. Betere kandidaten

Interne wervingsmethoden leiden in veel gevallen tot betere kandidaten. Werknemers zullen namelijk nooit iemand aanbevelen die niet geschikt is voor de functie. Dit straalt namelijk ook af op degene die de aanbeveling heeft gegeven. Daarnaast weten ze ook dat goede prestaties van hun referent een positieve invloed kunnen hebben op hun eigen werk. 

3. Sneller inwerkingsproces 

Referenten worden vaak ingewerkt door degene die hen gerefereerd heeft. De werknemer zal hard zijn best doen om van de referent een succesvolle werknemer te maken. 

4. Trager personeelsverloop

Kandidaten die via referral recruitment starten blijven vaak langer in dienst. Dat komt omdat de algehele betrokkenheid van werknemers vergroot wordt. Werknemers hebben namelijk het gevoel dat ze deel uitmaken van een belangrijke organisatie. Ze krijgen immers zeggenschap binnen de organisatie met als doel om groei te realiseren. 

5. Sneller recruitmentproces

Het inzetten van referral recruitment naast online recruitment, kan ervoor zorgen dat het vinden van nieuwe kandidaten sneller gaat. Door het inzetten van deze interne wervingsmethode wint u namelijk veel tijd, omdat u niet eerst door verschillende profielen een voorselectie hoeft te maken. 

Referral recruitment inzetten?

Het werkt alleen als uw bedrijf een positief imago heeft en uw werknemers ambassadeur zijn. Voordat u hiermee aan de slag kunt is het daarom van belang dat u een sterk employer brand heeft gecreëerd. 

Sterk in Matches is graag uw partner op het gebied van employer branding. Samen bouwen we aan een sterk werkgeversmerk waarmee u ook een succesvolle referral recruitment strategie kunt opzetten. 

Meer weten? Neem dan vrijblijvend contact met ons op, laat u terugbellen of vul onze gratis recruitment scan in! 

Lees verder