fbpx

Een goede vacaturetekst schrijven? Volg deze 6 stappen!

Meer informatie over goede vacaturetekst schrijven.

Het schrijven van een goede vacaturetekst is essentieel om de juiste kandidaten aan te trekken. Toch zijn er veel openstaande vacatures waarvan de vacaturetekst te wensen over laat. Met het stappenplan van Sterk in Matches leert u hoe u een goede vacaturetekst schrijft die beschikt over de juiste informatie en aantrekkelijk is voor potentiële kandidaten.

Een goede vacaturetekst schrijven: ons stappenplan

Aan de hand van de volgende stappen leert u een goede vacaturetekst schrijven om daarmee de juiste kandidaten aan te trekken.

Lees ook: het belang van een goede werken-bij of vacature landingspagina.

Stap 1: kies de juiste functienaam

Bij Sterk in Matches zien wij dagelijks dat organisaties functietitels voor openstaande vacatures kiezen die niet passen bij het zoekgedrag van potentiële kandidaten. Daarmee moet u denken aan functietitels die zijn voorzien van vaktaal binnen de organisatie. Bij een goede vacaturetekst schrijven is het dan ook belangrijk om interne termen te vermijden en te kiezen voor een functienaam waarop kandidaten zoeken. Een onduidelijke functietitel zorgt ervoor dat kandidaten de rest van de vacature niet lezen. 

Stap 2. schrijf een pakkende introductie

Binnen enkele seconde bepaalt de lezer van uw vacaturetekst of hij deze verder zal bekijken of niet. Een belangrijk onderdeel van een goede vacaturetekst schrijven is dan ook een pakkende introductie. Met een pakkende introductie zorgt u ervoor dat u de aandacht van de lezer weet te pakken en vast te houden. Bedenk goed waarom deze functie binnen uw bedrijf beter, leuker of interessanter is dan bij een andere werkgever. Is uw bedrijf bijvoorbeeld marktleider, heeft u meerdere locaties of biedt u de kandidaat veel vrijheid binnen deze rol? In de introductie kunt u ook alvast benoemen om hoeveel uur per week de functie gaat. 

Stap 3: beschrijf uit welke werkzaamheden de functie bestaat

Veel kandidaten hechten waarde aan de functie-inhoudt van een vacature. Beschrijf dan ook zo concreet mogelijk welke werkzaamheden de kandidaat gaat uitvoeren. Hoe ziet de gemiddelde werkdag eruit, met hoeveel collega’s worden de werkzaamheden uitgevoerd, wat zijn de werktijden etc. Wees hierin altijd zo concreet en eerlijk mogelijk. Bij een goede vacaturetekst bestaat het uitleggen van de werkzaamheden uit zowel een opsomming als een lopende tekst. Eventuele onduidelijke werkzaamheden kunnen in de lopende tekst nog even extra benoemd worden. 

Tip: maak de koptekst zo duidelijk mogelijk. Bijvoorbeeld: wat ga je doen, dit ga je doen, wat je doet, dit zijn je werkzaamheden. Dan is het voor de lezer direct duidelijk dat het gaat om de werkzaamheden binnen deze functietitel.

Stap 4: vertel wat uw organisatie te bieden heeft 

Als de kandidaat erachter is gekomen wat de functietitel inhoudt en welke werkzaamheden binnen deze functie passen is het moment daar om te vertellen wat u als werkgever te bieden heeft. Hoe groot is het team waarin de kandidaat komt te werken, is uw organisatie formeel of juist informeel, zijn er doorgroeimogelijkheden etc. Allemaal zaken die in een goede vacaturetekst naar voren moeten komen. 

Stap 5: benoem de arbeidsvoorwaarden

De primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden zijn voor werkzoekende van groot belang. Bij een vacaturetekst schrijven is het dan ook belangrijk om weer te geven welke arbeidsvoorwaarden van toepassing zijn. Denk hierbij aan een salarisindicatie, vakantiegeld, bonussen, het aantal vakantiedagen, trainings-en opleidingsmogelijkheden etc. 

Stap 6: beschrijf wat uw organisatie van de kandidaat verwacht 

Houdt de lijst met functie-eisen beperkt. Teveel eisen kan een potentiële kandidaat afschrikken. Beschrijf bijvoorbeeld dat u een enthousiaste, flexibele en gemotiveerde medewerker zoekt die in het bezit is van een bepaald MBO of HBO-diploma en voor een bepaald aantal uren per week beschikbaar is. Dit zorgt niet alleen voor een goede vacaturetekst, maar helpt ook om te bepalen waar u in een kandidaat naar zoekt. 

Stap 7: roep de sollicitant op om te solliciteren

Een goede vacaturetekst wordt natuurlijk afgesloten met een goede afsluiter en de uitnodiging tot solliciteren. Vraag de sollicitant of hij/zij een belangrijke schakel wil worden binnen uw organisatie en geef aan via welke weg zij contact met u kunnen opnemen. Maak bijvoorbeeld gebruik van een intern formulier waarbij u de sollicitant de mogelijkheid biedt om direct zijn gegevens achter te laten.

Tip: vraag niet direct om een CV. Tegenwoordig worden veel vacatures via de telefoon gelezen. Een CV is dan niet altijd bij de hand. Om deze potentiële kandidaat niet kwijt te raken moet u de kans op solliciteren zo groot mogelijk maken.

Is uw vacaturetekst al geschreven?

Bij Sterk in Matches begrijpen we dat het schrijven van een goede vacaturetekst niet voor iedereen even makkelijk is. Gelukkig beschikken wij bij Sterk in Matches over een team van tekstschrijvers dat zich dagelijks bezighoudt met het schrijven van goede vacatureteksten. Weten wat wij voor uw organisatie kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op, of laat u door ons terugbellen
Benieuwd of wij u ook kunnen helpen aan de juiste kandidaten? Doe dan onze gratis recruitment scan.

Lees verder