fbpx

Onboarding: wat is het en waarom is het belangrijk?

meer informatie over onboarding

Als werkgever wilt u natuurlijk dat nieuwe medewerkers bij uw bedrijf willen blijven werken. Ook wilt u waarschijnlijk dat deze werknemers zo snel mogelijk productief worden. Om deze wensen werkelijkheid te laten worden is het van belang om als bedrijf een goed instroomprogramma op te stellen. In dit artikel leest u alles over de voordelen van onboarding en hoe het in zijn werk gaat. 

Onboarding betekenis

U vraag zich misschien af: wat is onboarding? Onboarding is het proces van het introduceren van een nieuw aangenomen werknemer binnen een bedrijf. Het is belangrijk voor nieuwe werknemers om hun nieuwe functie en werkzaamheden te begrijpen. Het proces helpt hen om naadloos te integreren in uw bedrijf. Het instroomproces kan een paar weken tot een jaar duren, maar de meest effectieve onboarding duurt meestal minstens een paar maanden. Idealiter voelen werknemers zich zelfverzekerd, competent en een belangrijk onderdeel binnen het bedrijf wanneer het inwerkproces is voltooid.

Waarom is onboarding belangrijk?

  • Sneller productief

Succesvolle instroming biedt nieuwe medewerkers de tools die ze nodig hebben om succesvolle en productieve bedrijfsleden te worden, wat leidt tot een hogere productiviteit. Bovendien zorgt het er ook voor dat het korter duurt voordat nieuwe medewerkers maximaal productief zijn.

  • Hogere betrokkenheid

Door effectieve onboarding zullen nieuwe werknemers relaties opbouwen met collega’s en zich verbonden voelen met het bedrijf. Wanneer werknemers weten wat ze kunnen betekenen voor het behalen van de bedrijfsdoelen zullen ze zich waardevol voelen. Ze krijgen op die manier ‘hart voor de zaak’.

  • Makkelijkere werving van nieuw personeel

Succesvolle onboarding zorgt er ook voor dat het makkelijker wordt om nieuwe medewerkers te werven. Zo zullen nieuwe medewerkers ambassadeurs worden wanneer ze zich verbonden voelen met uw bedrijf, de bedrijfscultuur en hun collega’s.

Ambassadeurs van uw bedrijf zullen ervoor zorgen dat het veel makkelijker wordt om nieuwe medewerkers te werven door middel van referral recruiting. Wanneer potentiële kandidaten worden benaderd door bestaande werknemers kunnen ze er namelijk vanuit gaan dat het een goed bedrijf is om voor te werken. Ook positieve social media-uitingen van bestaande werknemers omtrent het bedrijf waar ze werken, zal de werving van nieuw personeel om dezelfde reden makkelijker maken.

  • Kosten besparen door beter behoud van werknemers

De helft van de werknemers besluit binnen het eerste halfjaar of ze langdurig voor een bedrijf willen werken. Een goed onboarding programma zorgt ervoor dat nieuwe werknemers zich verbonden voelen met uw bedrijf en achter hun keuze voor uw bedrijf blijven staan. Dit zorgt ervoor dat er veel minder medewerkers zullen afhaken.

Zonder instroomproces kan het voorkomen dat relatief veel nieuwe medewerkers al na korte tijd weer vertrekken. Wanneer dit gebeurt gaat alle tijd en energie verloren die gestoken is in zowel de werving van dit personeelslid, als het aanleren van nieuwe werkzaamheden etc. Het behouden van werknemers is altijd stukken goedkoper dan het aantrekken van nieuw personeel en onboarding werkt hiermee dus ook kostenbesparend.

Na het lezen van deze voordelen is het onmiskenbaar dat onboarding een belangrijk proces is waaraan elk bedrijf aandacht zou moeten besteden. Zo zou ook uw bedrijf veel baat kunnen hebben bij het opzetten van een inwerkprogramma.

Onboarding programma

Het opzetten van een instroomprogramma hoeft niet moeilijk te zijn en heeft als doel om nieuwe werknemers zo snel mogelijk op hun gemak te stellen en onderdeel van het bedrijf te laten voelen. Op deze manier zullen nieuwe werknemers een stuk sneller aanzienlijke productiviteit vertonen. Hieronder leest u waarop u moet letten tijdens het onboarding proces.

Dag 1

Bij een goed onboarding programma is het belangrijk dat een nieuwe medewerker de eerste dag te horen krijgen wat zijn of haar verantwoordelijkheden zijn en wat er van hem/haar wordt verwacht. Dat geldt ook voor de collega’s of het team van de nieuwe werknemer. Ook zij moeten weten welke verantwoordelijkheden eventueel worden overgenomen door de nieuwe medewerker en hoe deze persoon in het team gaat passen.

Daarnaast zouden nieuwe werknemers gelijk wegwijs moeten worden gemaakt binnen het bedrijf zelf. Wijs daarom hun werkplek aan, geef ze een rondleiding en zorg dat ze eventuele sleutels of toegangspasjes en dergelijke de eerste dag overhandigd krijgen. Vraag aan het einde van de dag ook of ze nog vragen hebben.

Tot slot is het belangrijk dat een nieuwe werknemer een tijdelijk contactpersoon krijgt toegewezen, waaraan hij of zij vragen kan stellen. Dit helpt om stress en angst weg te nemen.

De eerste paar maanden

Het is belangrijk om nieuwe werknemers tijdens hun instroomproces continu van feedback te voorzien. Zorg dat nieuwe werknemers alle tools en handvatten krijgen die ze nodig hebben om hun werkzaamheden goed uit te voeren. Vraag ook of een nieuwe werknemer denkt aanvullende training nodig te hebben en bied deze ook aan. Let er wel op dat u nieuwe werknemers niet gelijk overspoelt met informatie. Het is belangrijk om de hoeveelheid informatie beheersbaar en begrijpelijk te houden.

Na ongeveer een maand is het belangrijk om een functioneringsgesprek aan te gaan. Hierin kunt u nagaan hoe uw nieuwe medewerker het inwerkproces ervaart en hoe het verder gaat met de werkzaamheden binnen het bedrijf. Zorg ervoor dat u zo’n functioneringsgesprek regelmatig aangaat om zo te monitoren of de werknemer blijft groeien binnen zijn/haar functie.

Na het eerste jaar

Na het eerste jaar gaat het proces over in retentie en medewerkerstevredenheid. Ga na of de nieuwe medewerker past in het toekomstbeeld van uw bedrijf. Als dat het geval is dan is het belangrijk om ervoor te zorgen dat hij of zij bij uw organisatie blijft werken. Employer branding speelt daarin een belangrijke rol. 

Vind nieuw personeel met Sterk in Matches!

Voordat het inwerkproces kan beginnen is het natuurlijk zaak om nieuwe werknemers te werven. Bent u op zoek naar nieuwe werknemers? Sterk in Matches vergroot de zichtbaarheid van uw vacature(s) via online recruitment. Daarnaast helpen we u met de merkidentiteit van uw bedrijf. Neem vrijblijvend contact met ons op, laat u terugbellen of vul de gratis recruitment scan in om de mogelijkheden te bespreken.

Lees verder